Obnova

Proč ?

Stejně tak, jak mizí malebnost krajiny a vesnic, mizí i stavby, které historicky udávaly ráz obce a formovaly kulturní a společenské prostředí. Snad náhodou se nám naskytla možnost jeden z takovýchto pokladů obce Jirny zachránit. Zachránit a uchovat ho pro veřejný prospěch naší i budoucí generace.

Sál U Antošů byl vždy kulturním centrem. Vždy se tu setkávali lidé, kteří chtěli tvořit, sdílet a pozitivně ovlivňovat společné prostředí. Bylo to místo společných vzpomínek a zážitku. A znovu bude!

Potřeba začlenit do našich životů nadčasové hodnoty prosté konzumu se znovu vrací. Díky za to! 

Vize

Obec Jirny nemá přirozené centrum, je umístěna podél silnice a obklíčena logistickými halami. Dříve funkci centra plnil společenský sál, který však již padesát let není v provozu. Byla to stará tančírna, divadelní sál a hrálo se tu takové amatérské divadlo, že se na něj jezdili dívat herci z Prahy. Sál tu znali například Jaroslav Foglar, Lubomír Lipský, Karel Effa nebo Jiří Sovák. 

​Rekonstrukci sálu U Antošů jsme započali, protože chceme vrátit tomuto místu krásu, smysl a poetiku. Obnovený společenský sál bude společně s kulturním domem v Jirnech sloužit k obecnému blahu, kulturnímu a společenskému vyžití. Budou se zde pořádat výstavy, koncerty, divadelní a hudební představení nebo přednášky. Budou se zde scházet spolky, konat oslavy. Zkrátka bude zde příležitost k setkávání celé vesnice.

Sál U Antošů se opět stane místem, kde vznikají nápady, kde se šíří pospolitost a sounáležitost.

Postup prací

Umíte si představit, jak vypadá sál, který není padesát let využívaný? Plno harampádí, prachu, ale i cenných věcí. Naše vyklízecí komando připravilo sál na rekonstrukci a zajímavé artefakty a dobové části interiéru či inventáře důkladně uschovalo pro další použití. Vše projednali se statikem, konzultovali s architektem a provedli sondy. Zahájili jednání se stavebním úřadem. Demontovali jsme 200 m2 parket s cílem je opět vrátit na své místo. Demontovali jsme starou dřevěnou podlahu, divadelní a hudební pódium, vyvozili přes 15 m3 suti, zametli, vyčistili a vyluxovali poslední vrstvu podlahy. 

Potom přišlo na řadu obroušení původních trámů, jejich impregnace, odizolování, sestavení nového roštu a podlahy z OSB desek. Udělali jsme nové rozvody elektroinstalace. Provedli jsme novou přípojku plynu, osadili nový kotel, vybudovali ústřední vytápění. 

​Pak přišlo nemilé překvapení! Museli jsme sundat původní rákosové podhledy v sále i ve vstupní chodbě a nahradit je sádrokartonem. S tím se rovněž udělala izolace. Pak přišly na řadu nové omítky, štuky a vymalování. Doplnili jsme stropní osvětlení a začali s pokládkou původních parket. A tady další překvapení! Ne všechny původní parkety se podařilo znovu použít a byli jsme nuceni zakoupit nové. Zrenovovali jsme hudební pódium a postavili nové divadelní.

U sociálních zařízení došlo k napojení na nový rozvod teplé a studené vody, k výměně kanalizačního potrubí, provedení nové dlažby a obkladů a výměně sanitární keramiky, jelikož suché záchody totiž už nejsou v módě! 

To vše průběžně doplňovali pořádným úklidem, zametáním, luxováním, mytím atd.

A nakonec přišlo na řadu umístění nábytku, inventáře a příprava sálu na první akci.

Ne všechny práce se nám z různých důvodů podařilo stihnout, a tak nás ještě čeká dokončení systému odvětrávání, doplnění zateplení a další.